U trendu

Kampanja ”Ustani za Ukrajinu” prikupila 9,1 milijardu evra pomoći za tu zemlju

VARŠAVA – Međunarodnom donatorskom konferencijom, održanoj danas u Varšavi, okončana je globalna kampanja ”Ustani za Ukrajinu” u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, a dodatnih milijardu evra za raseljene izdvojiće Evropska banka za obnovu i razvoj.

Organizatori današenje donatorske konferencije bili su predsednik Poljske Andžej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Kanade Džastin Trudo.

„Solidarnost zemalja, kompanija i ljudi širom sveta pruža malo svetla u ovom mračnom času. Kampanja „Ustani za Ukrajinu“ prikupila je 9,1 milijardu evra za ljude koji beže od bombi, unutar i van Ukrajine, uz dodatnu milijardu koju je obećala EBRD. I još će doći. Nastavićemo da pružamo podršku. A kada bombe prestanu da padaju, mi ćemo pomoći narodu Ukrajine da obnovi svoju zemlju. Nastavićemo da se zalažemo za Ukrajinu”, poručila je fon der Lajen.

U EU navode da je cilj kampanje prikupljanje sredstava i drugih vidova podrške za potrebe interno raseljenih lica u Ukrajini i izbeglica, a da je kampanja nastala kao odgovor na poziv za međunarodnu podršku, koji je uputio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ocenjuje se da u Ukrajini ima 6,5 miliona interno raseljenih, a da je u EU pristiglo oko 3,8 miliona izbeglih iz Ukrajine, od kojih je 2,5 miliona samo u Poljskoj.

Umetnici iz celog sveta su se pridružili kampanji, uključući Bona, Madonu, Eltona Džona, Majli Sajrus, Selin Dion i druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar