Kanada hitno prima 25.000 izbeglica iz Sirije

Foto: Beta

Nova kanadska vlada potvrdila je da će ta zemlja do kraja godine primiti 25.000 sirijskih izbeglica, čiji će prihvat biti finansiran iz državnog budžeta. Taj broj može biti i veći zahvaljujući privatnim sponzorskih fondovima.

U tom cilju, vlada je juče ustanovila ad hok komitet čiji su članovi ministar za imigraciju, izbeglice i državljanstvo Džon Mekalum (John McCallum), kao i ministri najvažnijih resora: spoljnih poslova, nacionalne odbrane (vojske), javne bezbednosti, zdravlja i drugi.

„Na nama je odgovornost da značajno proširimo ciljeve koji se tiču izbeglica i da žrtvama rata pružimo sigurno utočošte u Kanadi“, izjavio je ministar Mekalum.

Samo nekoliko dana pošto su novi premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) i članovi njegovog kabineta položili zakletvu, počeli su da ispunjavaju jedno od nacionalnih obećanja koje su izborni pobednici – liberali, dali u predizbornoj kampanji u skladu sa svojim sloganom (Za) „Istinske promene“.

Nova vlada će takodje ubrzo obnoviti federalni zdravstveni program kojim će svi koji u Kanadi dobiju ili konkurišu za izbeglički status imati, istina ograničeno i privremeno, zdravstveno osiguranje, a što je prethodna konzervativna vlada maksimalno ograničila ili obustavila.

Trudoova vlada će takodje investirati dodatnih 100 miliona dolara u ovoj fiskalnoj godini, do aprila 2016, da ubrza proces razmatranja izbegličkih zahteva kao i sponzorstva i naseljavanja u Kanadi.

Dodatnim sredstvima u istom iznosu Kanada će doprineti ostvarenju programa u Siriji i okolnom području, a koji su u nadležnosti Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Od početka krize i rata u Siriji u martu 2011, Kanada je dala više od 810 miliona dolara za humanitarnu, razvojnu i bezbednosnu pomoć za žrtve i postradale u toj bliskoistočnoj zemlji.

Od 1. septembra do danas, Kanada je prihvatila više od 3.500 izbeglica iz Sirije i kriznog regiona.

Rat u Siriji izazvao je najveću tekuću humanitarnu krizu u svetu. Prema podacima UN, potrebno je pomoći 13,5 miliona ljudi u Siriji, uključujući 6,5 miliona interno raseljenih. Procenjuje se da je 250.000 stanovnika poginulo, a stotine hiljada su ranjeni. Više od 4,5 miliona izbeglo je u susedne zemlje, a sve više ih beži u Evropu.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar