Kanada: Kamiondžije blokirale i granični prelaz u Manitobi

OTAVA – Pored toga što su zatvorili vitalnu trgovinsku rutu između SAD i Kanade preko mosta Ambasador, kamiondžije koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, blokirale su i glavni kanadsko-američki granični prelaz u provinciji Manitoba, izvestio je danas Si-Bi-Ci (CBC) Njuz.

Protesti u prestonici Otavi održavaju se od kraja januara, preneo je Rojters.

Od ponedeljka uveče, kamiondžije su zatvorile saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador, ruti koja se koristi za snabdevanje proizvođača automobila i proizvođača poljoprivrednih proizvoda u Detroitu.

Više od dve trećine robe vredne 650 milijardi kanadskih dolara u godišnjoj trgovini između Kanade i SAD, transportuje se drumskim putem.

Blokiranje mosta, jednog od najprometnijih graničnih prelaza na kontinentu, izazvalo je nedostatak delova u fabrici proizvođača automobila Stelantis u Vindzoru, u Ontariju, a pogođeni su i Ford Motor Co i Tojota Motor Corp.

Pojedini demonstranti su protestovali na međunarodnom aerodromu u Otavi, zbog čega je došlo do odlaganja pojedinih letova.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest demonstranata koji su zauzeli glavnu ulicu u centru grada, gde se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.