U trendu

Kanada: Katolicki biskupi se izvinili zbog zlodela nad decom

OTAVA – Konferencija katoličkih biskupa Kanade zvanično se izvinila zbog svoje uloge u ozloglašenom sistemu školskih internata, iako su to odbijali da urade godinama, i pored pritiska javnosti.

Počev od 1831. godine do 1996. godine, kanadski školski internatski sitem je nasilno odvajao decu starosedelaca od svojih porodica, podvrgavajući ih izgladnjivanju i fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala „kulturnim genocidom“.

U izjavi od petka, organizacija biskupa je izrazila „duboko zaljenje“ i izvinila se, zajedno sa svim katoličkim službama koje su bile uključene u rad takvih institucija.

Preživeli koji su razgovarali sa Rojtersom prisetili su se učestale gladi i samoće, uz pretnje koje su dolazile iz škole i čestu upotrebu sile.

„Potvrđujemo velike zloupotrebe koje su počinili neki članovi naše katoličke zajednice – fizičke, psihološke, emotivne, duhovne, kulturološke i seksualne“, navodi se u saopštenju kanadskih biskupa.

Oni su takođe naglasili da sa priznaju, uz žaljenje, istorijske i trenutne traume kroz koje prolaze starosedeoci.

Veliki gnev izazvala su ranija otkrića brojnih grobova dece starosedelaca na mestima gde su se nalazili školski internati širom Kanade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar