U trendu

Kanada: Pomoć u hrani gradovima odsečenim zbog poplava

OTAVA – Helikopteri su danas dostavljali hranu ljudima u gradovima odsečenim zbog velikih poplava i klizišta u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, dok su se neki regioni pripremali za još padavina u narednih nekoliko dana.

Klizišta su uništila puteve i mostove i prekinula pristup najvećoj luci u zemlji u Vankuveru, ometajući globalne lance snabdevanja koji se već bore sa problemima izazvanim kovid-19, prenosi Rojters.

Kanadska provincija Britanska Kolumbija bi danas mogla da uvede vanredno stanje kako bi pomogla u otklanjanju štete prouzrokovane velikim poplavama koje su odsekle više hiljada ljudi.

Klizišta izazvana jakim kišama uništila su nekoliko glavnih puteva, a poginula je najmanje jedna osoba.

U Tulaminu, planinskom gradu severoistočno od Vankuvera, blizu 400 ljudi je zarobljeno, mnogi bez struje, rekao je Erik Tompson, portparol operacija za vanredne situacije u toj oblasti, navodi Rojters.

Na drugom mestu u ovoj kanadskoj pokrajini, gradonačelnik Abotsforda Henri Braun rekao je da neprohodni autoputevi stvaraju haos u gradu dok policija i vatrogasci pokušavaju da transportuju ljude u centre za evakuaciju, a postoji opasnost da još jedan jači pljusak preplavi crpnu stanicu u ovom gradu.

Za dva dana u Britanskoj Kolumbiji palo je kiše koliko obično padne tokom celog meseca, a prijavljen je jedan smrtni slučaj, a očekuje se da bi se broj stradalih mogao povećati kada spasioci pretraže područje.

Kanadski premijer DŽastin Trudo razgovarao je sa pokrajinskim premijerom DŽonom Horganom, poručujući da će zvanična Otava učiniti sve što može, bilo u vidu kratkoročne pomoći ili podrške za obnovu na duži rok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.