U trendu

Kanada: Postignut dogovor sa grupom preživelih domorodaca

OTAVA – Kanada je postigla dogovor sa grupom preživelih domorodaca ukinute rezidencijalne škole zbog zlostavljanja koje su pretrpeli, čime se okončala četrnaestogodišnja borba za pravdu, saopštila je vlada.

Do nagodbe je došlo nakon vladinog pokušaja sa se izbori sa javnim gnevom nakon što su pronađeni ostaci 215 dece domorodaca u bivšoj rezidencijalnoj skoli u Kamlupsu, u pokrajini Britanska Kolumbija, preneo je Rojters.

Vlada je pod pritiskom pravnih zahteva domorodaca za kompenzaciju i priznanje na sudu, nakon otkrića posmrtnih ostataka dece.

Prema poslednjem sporazumu, vlada će platiti po 10.000 kanadskih dolara (8.259 američkih) svakom preživelom koji je deo zajedničke tužbe i stvoriti nonprofitnu organizaciju vrednu 50 miliona kanadskih dolara (41 milion americkih dolara) kako bi podržala dobrobit i kulturno nasleđe domorodaca.

Nagodba ne uključuje eksplicitno prihvatanje loših dela vlade.

Procenjuje se da je između 12.000 do 20.000 preživelih koji su tužili državu, išli u rezidencijalnu školu danju, a noću su se vraćali domovima.

Zbog ovoga, nisu obuhvaćeni prethodnom nagodbom za preživele iz rezidencijalne škole.

Rojters dodaje da je između 1831. i 1996. godine kanadski rezidencijalni školski sistem nasilno odvojio 150.000 dece od svojih roditelja, dovodeći ih u ustanove namenjene za asimilaciju.

Deca su bila neuhranjena, tučena i seksualno zlostavljana u izveštaju Komisije za istinu i pomirenje, koja je taj čin nazvala kulturnim genocidom 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.