U trendu

Kanada: Požar bi mogao da traje mesecima

Kanadske vlasti objavile su upozorenje na kvalitet vazduha za provinciju Saskačevan i Severozapadne teritorije pošto se požar u Kanadi širi, a očekuje se da će borba protiv vatre koja je uništila velike delove pokrajine Alberta trajati mesecima.

Razmere požara koji je već uništio kanadski grad Fort Makmari udvostručene su sedmog dana i vatra se približava naftnim postrojenjima nedaleko od grada, u kojima je proizvodnja obustavljena, a zahvatila je i susedni Saskačevan.

Požar se širi zbog vrućine i suvog terena, naveo je Bi-Bi-Si (BBC).

Temperatura je juče dostigla 30 stepeni Celzijusa i vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na čas, što otežava suzbijanje požara.

Vlasti Alberte saopštile su da će požar zahvatiti 200.000 hektara, da nije pod kontrolom i da će nastaviti da se širi.

Zvaničnici su savetovali lokalne stanovnike da zbog dima zatvore prozore i vrata.

Više od 88.000 ljudi evakuisano je iz Fort Makmarija, jednog od najvažnijih privrednih centara u kanadskoj provinciji Alberta, koji se razvio zahvaljujući bogatstvu uljnog peska iz kojeg se dobija nafta.

U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vanredno stanje, a više od 1.600 kuća je oštećeno ili potpuno uništeno.

Procenjuje se da će blokada eksploatacije naftnih izvora u oblasti Fort Makmari dovesti do ekonomske i privredne katastrofe, ne samo u provinciji Alberta, već u celoj Kanadi.

Kanadska naftna industrija već je ozbiljno pogodjena padom cene nafte u poslednje dve godine, a sada će zabeležiti rekordni pad, navela je agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.