U trendu

Kanada: Pronađeno očuvano telo vuka staro 56.000 godina

DOUSON SITI – Zaleđeno, očivano mladunče vuka pronađeno u severnoj Kanadi staro je bar 56.000 godina, saopštili su kanadski naučnici.

Sakriveno u večnom ledu desetine hiljada godina, zenško mladunče vuka je otkrio kopač zalta blizu Douson sitija u državi Jukon 2016. godine.

Od tada su je Kanađani nazvali Žur, što u prevodu znači vuk, po jeziku lokalnih Trondek Hvečih ljudi, prenosi BBC.

Naučnici kažu da mladunče, čije su dlake i zubi ostali netaknuti, je najkompletnija poznata mumija vuka.

„Vuk je praktično 100 odsto netaknut, jedno što mu nestaje su oči“, rekla je za EurekAlert! naučni sajt profesor Džuli Mičen, paleontolog i profesor anatomije na univerzitetu u američkoj državi Ajova.

Koristeći razne tehnologije, tim je uspeo da oktrije brojne aspekte mladunčevog života, počev od njenog starosnog doba i verovatnog uzroka smrti.

Otkrića, koja su objavljena u „Žurnalu današnje biologije“ u ponedeljak, pokazuje da su mladunče i njena majka jele ribu, uglavnom lososa.

DNA analizom i pregledom slojeva njenih zuba, naučnici su otkrili da je najverovatnije živela pre 56.000 i 57.000 godina.

Rendgenski zraci su, u međuvremenu, otkrili da je mladunče bilo staro između šest i osam nedelja kada je uginulo.

Studija je pokazala da se otkrica fosila vukova često pronalaze u Jukonu i obližnjoj Aljasci, ali su skoro netaknuti ostaci većih sisara retke pojave.

„Verujemo da je mladunče bilo u jazbini i uginulo u trenutku kada se jazbina urušila“, rekla je profesorka Mičen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.