U trendu

Kanada u 2022. uvećala broj stanovnika za više od milion

OTAVA – Broj stanovika u Kanadi je po prvi put prošle godine porastao za više od milion ljudi, skoro u potpunosti zahvaljujući međunarodni migracijama, saopštila je vlada.

Stanovništvo zemlje povećalo se sa 38.516.138 na 39.566.248 ljudi, prema zvaničnim kanadskim statistitičkim podacima, prenosi BBC.

Porast od 2,7 odsto predstavlja i najveću godišnju stopu rasta stanovništva Kanade od 1957. godine.

Povećanje stanovništva je delimično podstaknuto naporima vlade da regrutuje migrante u zemlju, kako bi se ublažio nedostatak radne snage, navela je kanadska statistika.

Zemlja u velikoj meri zavisi od migracija koje treba da pruže podršku stanovništvu koje je sve starije.

Statistički zavod Kanade je saopštio i da porast broja stalnih i privremenih imigranata može „takođe da predstavlja dodatne izazove za neke regione zemlje u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i transportom, kao i pružanjem usluga stanovništvu“.

Međunarodne migracije čine skoro 96 odsto rasta stanovništva, navodi se u saopštenju.

Premijer Džastin Trudo ulaže napore da privuče više imigranata u zemlju otkako je došao na vlast 2015, a prošle godine je vlada objavila plan da do 2025. primi pola miliona imigranata godišnje.

Kanadska vlada prihvata i ljude pogođene sukobima, kao što su rat u Ukrajini, humanitarna kriza u Avganistanu i zemljotresi u Turskoj i Siriji.

Ako bi Kanada održala povećanje od 2,7 odsto svake godine, njeno stanovništvo bi se udvostručilo za 26 godina, dodala je vlada.

Prethodni najveći porast stanovništva u Kanadi, 1957. godine, došao je u kontekstu „bejbi buma“ posle Drugog svetskog rata i kretanja izbeglica nakon Mađarske revolucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.