U trendu

Kanada uvela nove sankcije Rusiji, Iranu i Mjanmaru zbog kršenja ljudskih prava

OTAVA – Kanada je uvela danas nove sankcije Rusiji, Iranu i Mjanmaru zbog, kako je navela, krÅ¡enja ljudskih prava koje sprovode vlade tih zemalja.

U saopštenju kanadskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su sankcije uvedene prema 33 sadašnja ili bivša visoka ruska zvaničnika, kao i šest ustanova zbog navodnog sistematskog kršenja ljudskih prava ruskih građana koji su protestovali protiv ruskog napada na Ukrajinu.

Kanada je od početka rata u Ukrajini nametnula sankcije za više od 1.500 fizičkih i pravnih lica iz Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Sankcije su uvedene i prema 22 osobe u Iranu, uključujući visoke članove sudstva, zatvorskog sistema, kao i političke lidere, kao što su viši pomoćnici iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija zbog kršenja ljudskih prava učesnika protesta u toj zemlji.

Kanada je uvela i nove sankcije prema Mjanmaru koje uključuju 12 pojedinaca i tri ustanove koje obavljaju ključne funkcije u mjanmarskoj vojsci,
olakšavaju protok oruşja vojsci i omogućavaju nasilje, saopštilo je ministarstvo.

Vojska je preuzela vlast u Mjanmaru posle drşavnog udara prošle godine, a 13.000 ljudi, koji su uhapšeni posle puča, i dalje su u pritvoru, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.