U trendu

Kanada: Vanredno stanje u Alberti, požar još nije ugašen

Veliki požar zbog kojeg je evakuisano 88.000 stanovnika kanadskog grada Fort Mekmari, još uvek nije ugašen, a zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju.

Za sada nema povređenih, a prema rečima nadležnih u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP.

Premijerka Alberte Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre.

Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima.

Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera.

Zvaničnici procenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje „stvaraju eksplozivne uslove“.

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Požar je izbio u nedelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do „drastične promene vetra“, istakao je Bi-Bi-Si.

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.