U trendu

Kanada: Vlasti najavljuju fizičko uklanjanje blokade

OTAVA – Blokada kanadskih kamiondžija, koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovid-19 ugrožava proizvođace u automobilskoj industriji, primoravajući Ford, Dženeral Motors i druge automobilske kompanije da zatvore fabrike ili smanje proizvodnju, a vlasti najavljuju da je policija spremna da fizički ukloni demonstrante.

Kamiondžije već četvrti dan drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, Ontario, sa Detroitom ometajući protok auto-delova i drugih proizvoda između dve zemlje, prenosi Rojters.

Policija u blizini mosta Ambasador počela je da angažuje dodatne snage, saopštio je Dru Dilkens gradonačelnik Vindzora u Ontariju, koji se graniči sa Detroitom.

„Ako demonstranti ne odu, moraćemo da krenemo napred. Ako to znači njihovo fizičko uklanjanje, mi smo spremni da to uradimo“, rekao je Dilkens.

Dilkens je kasnije na konferenciji za novinare naveo da nastoji da to pitanje reši mirnim putem i da obezbedi da niko ne bude povređen.

Američke vlasti su se pripremile za mogućnost sličnih protesta širom SAD, a vlasti u Parizu i Belgiji su zabranile blokade puteva.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovine dve zemlje, pa se posledice blokade sve više osećaju.

Ford je saopštio da je njegova fabrika motora u Vindzoru u Ontariju ponovo otvorena u četvrtak nakon što je zatvorena u sredu zbog nedostatka delova.

Ali, njegova fabrika za montažu kompanije u Okvilu blizu Toronta, radi smanjenim kapacitetom, naveo je Ford.

Dženeral motors je otkazao drugu smenu u sredu i prvu smenu u četvrtak u svojoj fabrici SUV srednje veličine izvan Lansinga u Mičigenu.

Tojota je saopštila da neće moći da proizvodi ništa u tri kanadske fabrike do kraja nedelje zbog nestašice delova.

Ona je za to okrivila poremećaje u lancu snabdevanja, vremenske prilike i probleme povezane sa pandemijom, ali su gašenja usledila samo nekoliko dana nakon što je blokada počela u ponedeljak.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi uradili ono što je neophodno da se prekine blokada mosta.

„Blokada šteti običnim Kanađanima, bilo da se radi o cenama u prodavnicama, izgubljenim ili obustavljenim poslovima, ili poremećenim lancima snabdevanja. Ovo pričinjava štetu zajednicama širom zemlje“, rekao je Trudo novinarima, navodi Rojters.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest u centru grada, gde se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar