U trendu

Kanadska vlada zabrinuta zbog Kanađanina uhapšenog u Kini

OTAVA – Kanadski ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl saopštio je danas da je vlada duboko zabrinuta za Kanađanina koji je uhapšen u Kini i ujedno potvrdio da je taj bivši kanadski diplomata uhapšen u Pekingu, a sve u trenutku kada su dve zemlje u sporu zbog hapšenja izvršne direktorke kompanije „Huavej“ u Kanadi.

Gudejl je naveo da vlada ne štedi napore u staranju za bezbednost uhapšenog Kanađanina, a to je rekao u odgovoru na pitanje novinara o navodima da je bivši diplomata Majkl Kovrig uhapšen u Kini, prenosi AP.

Kovrig je uhapšen nakon što je Kina upozorila Kanadu na posledice nedavnog hapšenja izvršne direktorke „Huaveja“ Meng Vandžou na aerodromu u Vankuveru, napominje američka agencija.

Gudejl je rekao da u ovom trenutku nema jasnih indicija da su ta dva slučaja povezana i istakao da Kanada radi na utvrđivanju uzroka hapšenja bivšeg kanadskog diplomate.

Neimenovana osoba bliska ovom slučaju rekla je da je Majkl Kovrig uhapšen u ponedeljak uveče u Pekingu tokom jedne od svojih redovnih poseta tom gradu.

Nevladina organizacija „Međunarodna krizna grupa“ (ICG) saopštila je ranije danas da je upoznata sa navodima da je njen visoki savetnik za severoistočnu Aziju uhapšen i da čini sve kako bi došla do dodatnih informacija o tome šta se sa njim dešava, kao i da će raditi na njegovom brzom puštanju.

Kovrig živi u Hong Kongu, napominje AP.

Bivši kanadski diplomata bavi se istraživanjima i analizom spoljnih poslova i bezbednosnim pitanjima u severoistočnoj Aziji, pre svega u Kini, Japanu i na Korejskom poluostrvu.

Pre nego što se priključio ICG-u 2017. godine radio je kao kanadski diplomata u Pekingu, Hong Kongu i Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

ICG je neprofitna NVO osnovana 1995. godine koja se bavi terenskim istraživanjima o nasilnim sukobima i unapređivanjem politika sprečavanja, ublažavanja ili rešavanja sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar