U trendu

Kanadska vojska optužila kineske avione za uznemiravanje

OTAVA – Kanadska vojska optužila je danas kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letelice dok nadgledaju sprovođenje sankcija prema Severnoj Koreji, ponekad primoravajući kanadske avione da skrenu sa putanje leta.

Kako se navodi u saopštenju kanadskih oružanih snaga, u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 Aurora Kraljevskih kanadskih vazduhoplovnih snaga (RCAF), prenosi agencija Rojters.

„U ovim interakcijama, avioni PLAAF-a se nisu pridržavali međunarodnih normi vazdušne bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Kako je navela kanadska vojska, te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju bezbednost osoblja RCAF-a.

Dodaje se da se, u nekim slučajevima, kanadska posada osećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo da promeni putanju leta kako bi izbegla potencijalni sudar sa avionom presretačem.

Takve interakcije izazivaju zabrinutost i sve su učestalije, navodi kanadska vojska, napominjući da se misije odvijaju tokom operacija koje su odobrile Ujedinjene nacije za sprovođenje sankcija Severnoj Koreji.

Peking još nije komentarisao ove navode, navodi britanska agencija.

Kanadski avioni bili su deo „Operacije NEON“, u kojoj se vojni brodovi, avioni i osoblje angažuju da identifikuju sumnjivo izbegavanje sankcija na moru, uključujući transport goriva i drugih zaliha sa broda na brod, zabranjen rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kina, koja kaže da je primenila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pridružila se Rusiji prošle nedelje u stavljenju veta na predlog novih sankcija Severnoj Koreji koje predvode SAD zbog njenih sve većih raketnih testova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar