U trendu

Kanarska ostrva: Srećni Danci, lava zaobišla njihovu kuću

LA PALMA – Lava iz vulkana na Kanarskim ostrvima zaobišla je jednu kuću, čiji su vlasnici penzioneri iz Danske, bračni par koji za vreme erupcije nije bio na ostrvu, piše Gardijan.

„Vlasnicima je laknulo što im je kuća još na mestu. Svi smo počeli da plačemo kao ludi kada sam im rekla da je njihova voljena kuća netaknuta“, rekla je Ada Monikendam, koja je izgradila kuću.

Kuća se nalazi u El Paraisu, gde je više od pola domova uništeno i ljudi su primorani da napuste mesto.

Lava je značajno usporila u četvrtak, što je izazvalo strah da bi rastopljena masa mogla da se razlije dodatno u narednim danima i izazove još štete umesto da samo iscuri u more, piše AP.

Reka lavine širine 600 metara usporila je u sredu kada je došla do ravnice i kretala se četiri metra na čas, dok se u ponedeljak, dan posle erupcije kretala 700 metara na čas, saopštili su zvaničnici.

Druga reka lavine je zaustavljena, rekla je na konferenciji za novinare šefica Nacionalnog geografskog instituta na Kanaraksim ostrvima Maria Hose Blanko.

Blanko je rekla da je seizmička aktivnost na ostrvu La Palma sada „niska“ ali da vulkan još izbacuje lavu.

Vlasti su saopštile da je oko 350 domova uništeno, a naučnici kažu da bi lava mogla da se izliva nedeljama ili mesecima.

Poslednja erupcija vulkana na La Palmi bila je 1971. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.