U trendu

Kancelar Nehamer pod pritiskom zbog obezbeđenja

BEČ – Austrijski kancelar Karl Nehamer izložen je velikom pritisku političkih protivnika zbog svog obezbeđenja, pošto se u jednom anonimnom pismu, koje prenose mediji, tvrdi da porodica šefa vlade „bezbednjake“ koristi i u privatne svrhe.
Specijalna jedinica austrijske policije „Kobra“, koja obezbeđuje kancelara, dospela je u žižu javnosti, nakon što su mediji objavili, a kasnije je to potvrdilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su dva pripadnika te jedinice, koji su zaduženi za obezbeđenje supruge kancelara, u pijanom stanju izazvali udes službenim vozilom.
U anonimnom pismu se tvrdi da kancelar i njegova porodica obezbeđenju daju privatne naloge.
Tako se u pismu tvrdi da se obezbeđenje bavi, na primer, i nadzorom dece kancelara, odnosi odeću na hemijsko čiščenje, nosi PCR testove porodice na analizu, ili ide u poštu po pristigle pakete.
Mediji su podsetili da je 13. marta, supruga kancelara pozvala u stan dva pripadnika obezbeđenja, gde su navodno pili alkohol.
U alkoholisanom stanju, oni su potom seli za volan službenog vozila i prilikom isparkiravanja oštetili više vozila.
Nehamer je, na vanrednoj konferenciji za štampu, veoma emotivno reagovao i posebno kritikovao Socijaldemokratsku partiju (SPO) optužujući je da pokušava da iskonstruiše .
Takođe, reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu je bio Nehamer do preuzimanja dužnosti kancelara.
Ministarstvo je saopštilo da je Nehamer od januara 2020.dobio obezbeđenja pošto je bio izložen brojnim pretnjama, a obezbeđenje je u novembru iste godine prošireno na porodicu, jer su pretnje smrću bile usmerene i na suprugu i decu.
„Obezbeđenje ne možete da tražite, već ga određuje nadležna služba. Obezbeđenje nije luksuz. Obezbeđenje znači da da u privatnom životu odustajete od mnogih stvari. Nije lepo imati stalno obezbeđenje“, kazao je Nehamer.

Nehamer je objasnio da je normalno da obezbeđenje prati njegovu decu i tokom privatnih obaveza, jer je to svrha obezbeđenja.

Što se tiče tvrdnji da je pokušao da intervencijom sakrije udes koji su izazvale pripadnici „Kobre“ službenim vozilom, rekao je da je to glupost, i da su nesavesni bezbednjaci predmet disciplinskog postupka.

I šef jedinice „Kobra“ Bernhard Tribenrajf rekao je da su netačne tvrdnje u anonimnom pismu, ali i najavio da će se sprovesti istraga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar