U trendu

Kancelarija Angele Merkel upozorena zbog preteranih troskova

BERLIN – Nemačko ministarstvo finansija saopštilo je da je služba bivše kancelarke Angele Merkel upozorena na preterane troškove koje stvara nakon što je bivša kancelarka napustila dužnost u decembru prošle godine, javljaju nemački mediji.

Kancelarjia Angele Merkel takođe je upozorena da shodno potrebama prilagodi broj zaposlenih, prenose nemački mediji interni dopis ministarstva finansija.

Nadalje se ukazuje na to da služba bivše kancelarke postoji ne zbog „statusnih razloga“, nego za „ispunjavanje obaveza koje su proistekle iz kancelarskog mandata, kao i novonastalih dužnosti“.

Ističe se da je, kada je funkcija njene kancelarije u pitanju, „isključena upotreba u privatne svrhe, kao i za ostvarenje dodatnih prihoda“.

„Nadoknađivanje putnih troškova dolazi u obzir samo ako bivša kancelarka putuje po nalogu i u svrhu interesa SR Nemačke“, stoji u dopisu ministarstva finansija odboru za budzet Bundestaga. U dopisu se ne navodi o kojem je konkretno putovanju reč.

Nadalje se takođe kritikuje preveliki broj zaposlenih u kancelariji.

Prema zakonu iz 2019., Bundestag bivšim predsednicima vlade finansira maksimalno pet zaposlenih, a nakon pet godina se broj smanjuje na četiri osobe.

Kancelarija Angele Merkel trenutno zapošljava devet službenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar