U trendu

Kancelarija ombudsmana: Sakasvilija ce pregledati psihijatar

TBILISI – Bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koji je u zatvoru štrajkovao glađu više od sedam nedelja, pregledaće psihijatar, rekao je novinarima član lekarske komisije gruzijskog zaštitnika građana.

„Pojavile su se informacija da se Sakašvilijevo stanje pogoršava. Teško stoji i govori. Imamo informacije da mu se daju velike doze psihoaktivnih lekova. Zato je bilo potrebno održati konferenciju o ovom slučaju i poseti bivšem predsedniku u bolnici Gori”, izjavio je lekar Grigol Grigolia, prenosi TAS S.

On je nakon posete Sakašviliju rekao i da je potrebno utvrditi kakve lekove bivši predsednik uzima i da je ombudsman Nino Lomjaria dodala u lekarsku komisiju psihijatra kako bi se uradili specifični testovi, dok su Sakašvilijevi rođaci i prijatelji ponovili da je on u depresivnom stanju.

Sakašvili, predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, vratio se u zemlju 1. oktobra posle osmogodišnjeg egzila, sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora, kada je uhapšen.

Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine.

Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom.

Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu.

Ministarstvo pravde Gruzije odlučilo je 20.novembra da premesti bivšeg predsednika u vojnu bolnicu u gradu Gori, za sta je on dao saglasnost i potvrdio da će prekinuti štrajk glađu posle više od mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar