U trendu

Kancelarija UN kritikuje Trampa zbog pomilovanja osudjenika za masakr u Bagdadu

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da je duboko zabrinuta odlukom odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa da pomiluje četiri nekadašnja vojnika osudjena za masakr u Bagdadu u kojem je ubijeno 17 iračkih civila.

Tramp je u utorak pomilovao 15 osudjenika, a medju njima su i četvorica pripadnika kompanije „Blekvoter“ koja su radila za američki Stejt department po ugovoru.

Pristalice osudjenih pripadnika „Blekvotera“ tražile su da budu pomilovani, navodeći da su oni kažnjeni teže nego što zaslužuju.

Medjutim, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Marta Hurtado navela je danas da su oni osudjeni na kazne zatvora od 12 godina do doživotne, izmedju ostalog za ubistvo prvog stepena, i da bi njihovo pomilovanje „doprinelo nekažnjivosti i imalo efekat podsticanja drugih da ubuduće čine takve zločine“.

„Žrtve teških kršenja ljudskih prava i ozbiljnih kršenja medjunarodnog humanitarnog prava takodje imaju pravo na obeštećenje koje uključuje pravo da vide počinioce kako služe kazne srazmerne ozbiljnosti njihovih dela“, navela je Hurtado.

Četiri muškarca, vojni veterani koji su po ugovoru radili za Stejt department, u septembru 2007. su otvorila vatru na bagdadskom trgu Nisor, dok su bila u pratnji konvoja Ambasade SAD u Iraku. Poginulo je 17, a ranjeno je 20 civila.

Tužioci su navodili da je teško naoružan konvoj „Blekvotera“ započeo ničim izazvan napad, dok su advokati odbrane tvrdili da su njihovi klijenti uzvratili vatru nakon što su im irački pobunjenici postavili zasedu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.