U trendu

Kancelarije Bi-Bi-Sija u Indiji pretražene posle dokumentarca o premijeru

NJU DELHI – Kancelarije Bi-Bi-Sija u Mumbaju i Nju Delhiju pretražene su u okviru istrage poreskih organa, nakon što je Bi-Bi-Si emitovao dokumentarac u Velikoj Britaniji u kojem kritikuje indijskog premijera Narendru Modija.

„Nadamo se da će ova situacija biti rešena što je pre moguće“, navodi se u kratkom saopštenju britanskog kanala i dodaje da „potpuno sarađuju“ sa vlastima.

Iako je dokumentarni film emitovan samo na televiziji u Velikoj Britaniji, indijska vlada je pokušala da zabrani ljudima da ga gledaju u Indiji, nazivajući ga „neprijateljskom propagandom i antiindijskim smećem“ sa „kolonijalnim načinom razmišljanja“.

Dokumentarac prati prve Modijeve korake u politici, uključujući njegov uspon do imenovanja za glavnog ministra zapadne države Gudžarat.

Dokumentarac se fokusirao na premijerovu ulogu u napadima na muslimane u Gudžaratu 2002. godine, kada je bio glavni ministar.

Nemiri u Gudžaratu 2002. godine trajali su tri dana i bili su obeleženi nasiljem među zajednicama u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat.

Prema zvaničnim podacima, neredi su okončani sa 1.044 mrtvih, 223 nestalih i 2.500 povređenih, a od poginulih 790 su bili muslimani i 254 hindusi.

Dokumentarac postavlja pitanja o postupcima Modija tokom verskih nemira.

Izveštaj Forin ofisa tvrdi da je Modi bio „direktno odgovoran“ za „klimu nekažnjivosti“ koja je omogućila nasilje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.