U trendu

Kancelarka Nemačke podržala Holandiju u sporu s Turskom

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da Holandija ima njenu „punu podršku i solidarnost“ pošto je predsednik Turske odnos Holandije prema turskim ministrima nazvao nacističkim.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je Holandjane nazvao „ostacima nacista“ jer su turskog ministra inostranih poslova sproveli do granice jer mu je zabranjen dolazak. Erdogan je ranije već optužio Nemačku za „nacističko postupanje“, zbog čega je Merkel protestovala prošle nedelje.

Angela Merkel je danas rekla da se njen zahtev da Turska ne koristi takva poredjenja, odnosi i na Holandiju i druge zemlje.

Ona je rekla da je poređenje s nacistima „potpuno neprihvatljivo“ i dodala na konferenciji za novinare u Minhenu: „Holandija ima moju punu podršku i solidarnost“.

Potpredsednik Vlade Turske Numan Kurtulmus je danas izjavio da će Holandija „biti primorana da se izvini Turskoj“ zbog sprečavanja dva njena ministra da na njenoj teritoriji održe mitinge u okviru kampanje pred referendum u Turskoj o proširenju ovlašćenja predsednika Erdogana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.