U trendu

Kandidat centra Makron dobio podršku ministra odbrane

Kandidat centra na predsedničkim izborima u Francuskoj, Emanuel Makron, danas je dobio još jednu značajnu podršku, ministra odbrane Žan-Iva Le Driana, bliskog socijalističkom predsedniku Fransoau Olandu, preneli su danas francuski mediji na internetu.

Radio Evropa 1 javio je da danima u političkim krugovima kruži priča o Le Drianovoj podršci Makronu i da je bilo „samo pitanje dana kad će se obeladonati ta javna tajna“.

Le Drian je najavio svoju podršku Makronu na sastanku sa regionalnim zvaničnicima u Bretanji na zapadu Francuske, a sutra će list Uest Frans (Ouest France) u celosti preneti intervju s francuskim ministrom odbrane u kojem objašnjava razloge svoje podrške.

List Figaro preneo je da ta nova podrška predstavlja još jedan udarac za kandidata levice Benoaa Amona, za kojeg mnogi smatraju da ne može da ubedi glasače u svoj program.

Mond je podsetio da Le Drian nije jedini zvaničnik iz redova Olandovih bliskih saradnika koji se priklonio Makronu (39).

Olandov savetnik Bernar Poanjan nedavno je takodje zvanično pružio podršku Makronu ocenjujući da je kandidat centra „najviše kvalifikovan“ da u drugom krugu pobedi kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen.

Analitičari su ocenili da je Le Drianova podrška „posebno dobrodošla Makronu koji ima manje znanja u oblasti odbrane i bezbedosti“ jer je više opredeljen ekonomiji i socijalnim pitanjima.

Radio Evropa 1 ocenio je da je zbog te nove podrške „Oland sam u nedoumici da li da po partijskoj liniji podrži Amona“ ili se prikloni stavu dela svojih saradnika da je Makron „bolji“ za trku protiv Marin Le Pen.

Kandidat centra, koji ima podršku dela levice i desnice, nedavno je dobio podršku bivšeg gradonačelnika Pariza, socijaliste Betrana Delanoea.

Mediji u Francuskoj ocenjuju da je Makron, bivši ministar ekonomije, više sklon da nastavi politiku francuskog socijalističkog predsednika Fransoaa Olanda od Amona koji od samog početka ima teškoća da pokrene svoju predizbornu kampanju.

Ankete za sada pokazuju da bi Makron i Marin Le Pen mogli da udju u drugi krug predsedničkih izbora koji su zakazani za 23. april. Makron bi, prema tim procenama, mogao ubedljivo da pobedi u drugom krugu koji će biti održan 7. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.