U trendu

Karan: Islamska zajednica mora oštro da osudi širenje nacionalne netrpeljivosti

BANJALUKA – Ministar unutraših poslova Republike Srpske Siniša Karan smatra da Islamska verska zajednica i politički akteri iz bošnjačkog naroda moraju oštro da osude imama Amira Mahića iz Kozarca i Muharema Štulanovića zbog širenja nacionalne netrpeljivosti i uznemiravanja građana u Srpskoj i BiH.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je ranije novinarima da je policija kompletno analizirala slučaj profesora Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća Muhamera Štulanovića koji je Republiku Srpsku nazvao „genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara“ i o tome obavestila Okružno tužilaštvo Banjaluka.

„Ovaj slučaj je okarakterisan kao krivično delo narušavanje ugleda Republike Srpske“, naveo je Kostrešević.

Kostrešević je rekao i da je ovaj predmet pokrenut, te da će policija Republike Srpske uputiti dopis Unsko-sanskom kantonu ili nekoj od policijskih agencija na nivou BiH da se to lice sasluša.

Imam Amir Mahić iz Kozarca je tokom verske službe, Svetog Savu nazvao začetnikom „fašizma“, a Srpsku pravoslavnu crkvu „sektom“, a podršku mu je pružio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Karan je, inače, kazao da će biti procesuiran svako ko je počinio takvo krivično delo, pa bio to i imam.

On je to kazao da konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenela je Srna.

Karan je istakao da se na taj način svesno stvara klima nepoverenja među građanima i narodima, kao i ukupno loša bezbednosna situacija.

On je ukazao da su to specifična krivična dela kojima se širi netrpeljivost nacionalnog karaktera, a stvara se i dodatni problem koji ima višestruku dimenziju u multietničkoj i složenoj BiH.

Karan je rekao i da su ovi slučajevi najveću štetu naneli građanima bošnjačke nacionalnosti koji ne žive samo u Kozarcu, već u prijedorskoj regiji.

Kada je reč o procesuiranju starih predmeta ubistava i krivičnih dela privrednog kriminaliteta u Republici Srpskoj, Karan je naglasio da će policija raditi na svakom krivičnom delu dok se ne otkrije.

„Naredili smo da se svi najteži predmeti koji su neotkriveni stave na sto u smislu `oživljavanja` svakog podatka i plana rada koji će usmeriti nove aktivnosti u pravcu njihovog rešavanja“, rekao je Karan.

On je odbacio kao neistine priče da je neko takve predmete „stavio u fioku“, te istakao da je interes Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i pravosudnih institucija da se otkriju ova krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.