Karan: Saradnja sa Evropolom bitna za suprotstavljanje organizovanom kriminalu

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da bi današnje potpisivanje u Sarajevu Pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom trebalo da ubrza i uveća razmenu informacija o najtežim oblicima organizovanog kriminala.

Karan je podsetio da priča o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke traje od 2007. godine, a da je sada uspostavljen formalni mehanizam razmene informacija sa Evroplom i na nivou regiona.

Prema njegovim rečima, to je veoma važno sa aspekta rešavanja i otkrivanja najtežih oblika organizovanog kriminala.

„Da su policijske strukture čekale ovaj momenat, vjerovatno do danas mi ne bi uradili veliki broj akcija“, rekao je Karan.

Uveren je da će potpisivanje Pravilnika doprineti većem obimu razmene informacija bitnih za suprotstavljanje organizovanom kriminalu.

„Skaj aplikacija je pokazala da na regionalnom nivou već duže vreme imamo organizovane oblike kriminaliteta za koje sve policije nisu imale dovoljno podataka. Pretpostavljam da će to biti bolje“, ocenio je Karan.

Naveo je da su i do sada provođene međunarodne akcije u borbi protiv najtežih oblika organizovanog kriminala, pre svega narkomanije i krijumčarenja ljudi, u kojima su učestovale domaće agencije za provođenje zakona, a puni doprinos u njima dao je i MUP Srpske.

„Te akcije se ne bi mogle odvijati u proteklim godinama da nije bilo saradnje policijskih agencija u regionu“, konstatovao je Karan, prenela je RTRS.

On je naglasio da MUP-u Republike Srpske administrativne prepreke ne znače puno kada je reč o suprotstavljanju kriminalu.

Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom danas su u Sarajevu potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, čime je otklonjena poslednja formalna prepreka za potpunu operativnost u odnosima policijske saradnje BiH i ove međunarodne organizacije.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.