U trendu

Karenbauer: Nemačke trupe se ne vraćaju u Avganistan

BERLIN – Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer odbacila je danas pozive da se nemački vojnici vrate u Avganistan nakon što su snage talibana zauzele grad Kunduz u kome su nemačke trupe bile raspoređene više od deset godina.

Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu, odmah iza SAD i u borbama u Kunduzu je izgubila više vojnika nego bilo gde od kraja Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

U ofanzivi koju su pokrenuli nakon odlaska stranih trupa, pobunjeni talibani su tokom vikenda zauzeli tri provincijske prestonice, uključujući i Kunduz.

„Izveštaji iz Kunduza i iz celog Avganistana gorki su i bolni. Da li smo kao društvo i parlament spremni da pošaljemo naše oružane snage u rat koji bi mogao da potraje čitavu jednu generaciju ? Ako nismo, zajedničko povlačenje sa našim partnerima je i dalje prava odluka“, poručila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer na svom Tviter nalogu.

Neki krugovi u njenoj konzervativnoj stranci žele da nemačke trupe učestvuju u intervenciji protiv talibana, ali Kramp-Karenbauerova je rekla da do poraza talibana sledi dugačka i naporna vojna kampanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.