U trendu

Erdogan tuži „Šarli ebdo“ zbog karikature na kojoj je u donjem vešu (foto)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tužio je francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ zbog uvredljive karikature, preneo je TRT.

Tužbu je u ime predsednika tužilaštvu u Ankari podneo njegov advokat Husein Ajdin. U izjavi se navodi da objava lista „Šarli ebdo“ nije u skladu sa moralnim i etičkim principima novinarstva, konceptom „sloboda govora“ i narušava čast i dostojanstvo turskog lidera.

Ranije je televizija NTV prenela da je Državno tužilaštvo Ankare pokrenulo krivični postupak protiv francuskog satiričnog nedeljnika „Šarli ebdo“, koji je objavio karikaturu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Televizija je precizirala da je krivični postupak pokrenut protiv zaposlenih u časopisu.

Kako piše „Hurijet“, odeljenje za komunikacije predsedničke administracije Turske obećalo je da će vlasti preduzeti diplomatske i pravne korake.

„Svetina podstaknuta francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i holandskim političarem Gertom Vildersom, skrivajući se iza vrednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, neprestano vređa islam, muslimane, Tursku, tursku naciju i sve naše vrednosti. Takozvana karikatura, koji je objavio ‘Šarli ebdo’, predstavlja novu provokaciju koja jasno pokazuje da je jedina svrha ove svetine eskalacija tenzija povećanjem broja uvreda iz dana u dan“, navodi se u saopštenju predsedničke administracije.

Sam predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je da će se „neprijatelji islama“ koji su objavili karikaturu „utopiti u mulju mržnje i neprijateljstva“.

„Čuo sam da se časopis koji je objavljivao odvratne i nemoralne karikature našeg proroka sada ustremio na mene lično novom karikaturom na naslovnici. Ne moram ništa da kažem o ovoj nemoralnosti. Neprijatelji islama i Turske, koji pod imenom slobode seju mržnju i neprijateljstvo sami će se utopiti u tom mulju“, rekao je Erdogan govoreći u turskom parlamentu.
On je dodao da, dok se u Nemačkoj nastavljaju napadi na džamije, turski narod poštuje tuđu veru i svetinje drugih religija.

Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ objavio je na naslovnoj strani karikaturu koja prikazuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako se izležava u donjem vešu sa limenkom piva u ruci dok podiže suknju žene koja nosi hidžab, otkrivajući joj stražnji deo.

Provokativna naslovna strana objavljena je usred verbalnih obračuna Erdogana i francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon šokantnog ubistva francuskog profesora Samuela Patija, kome je izbeglica iz Čečenije odrubio glavu nakon što ga je lokalna muslimanska zajednica osudila zbog predavanja o slobodi izražavanja koje je obuhvatilo i karikature proroka Muhameda.

Makron je osudio islamski ekstremizam i obećao da će podržavati sekularne vrednosti, rekavši da se Francuska „neće odreći svojih karikatura“. Njegovi komentari podstakli su oštar odgovor širom muslimanskih zemalja. Sam Erdogan je doveo u pitanje Makronovu mentalnu sposobnost i pozvao sunarodnike da bojkotuju francuske proizvode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)