U trendu

Karles Pudždemon priveden na Sardiniji

MADRID – Lidera katalonskih separatista Karlesa Pudždemona privela je italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

On je priveden tokom jučerašnjeg dana, nakon što je popodne iz Brisela otputovao u grad Algero na Sardiniji, kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi “Adifolk” i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom, prenosi agencija Rojters.

„Kada je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sutra će mu biti stavljene na raspolaganje sudije apelacionog suda u Sasariju, koji je nadležan da odluči hoće li ga pustiti ili izručiti“, navodi se u saopštenju Pudždemonove kancelarije.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je pritvor u jednom tvitu, navodeći da je Pudždemon sproveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je, prema njegovim rečima “uz osudu Evropskog suda pravde, suspendovan“.

Pudždemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španija je za pobunu optužila Pudždemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine.

Pudždemon živi u egzilu u Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.