U trendu

Karter: Ovi talibani su možda drugaciji od onih iz 90-ih

LONDON – Svet bi trebalo da talibanima omogući prostor za formiranje nove vlade u Avganistanu i možda će otkriti da su pobunjenici, koje je Zapad decenijama proglašavao militantima, postali razumniji, izjavio je danas načelnik britanskog Generalštaba Nik Karter.

Glavnokomandujući britanske vojske rekao je da je u kontaktu sa bivšim avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, koji će se, prema rečima Kartera, kasnije danas sastati s talibanima.

„Moramo biti strpljivi, moramo ostati mirni i morati im dati prostor za formiranje vlade. Moramo im dati prostor da pokažu svoje kvalifikacije“, rekao je Karter za BBC.

„Može se dogoditi da su ovi talibani drugačiji od onih kojih se ljudi sećaju iz devedesetih. Možda ćemo otkriti, ako im damo prostora, da su ovi talibani razumniji, ali ono što apsolutno moramo zapamtiti je da oni nisu homogena organizacija – talibani su grupa različitih plemenskih figura koje dolaze iz čitavog ruralnog Avganistana“.

Karter je rekao da su talibani u suštini „seoski dečaci“ koji su živeli po tzv. „paštunvaliju“, tradicionalnom plemenskom načinu života i kodeksu ponašanja paštunskog naroda.

„Možda je u pitanju taliban koji je razumniji“, poručio je Karter, dodajući da je zaista to sada manje represivno.

„Ako pogledate način na koji trenutno upravljaju Kabulom, postoje neki pokazatelji da je to razumnije“, rekao je Karter.

Jedan zvaničnik islamističkog pokreta je izjavio danas da će se lideri talibana pokazati svetu, za razliku od poslednjih 20 godina kada su lideri talibana uglavnom bili u tajnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.