U trendu

Kasmir i dalje „pod kljucem“ nakon smrti vođe separatista

SRINAGAR – Indijske vlasti su drugi dan zaredom sprovele bezbednosnu blokadu i gotovo potpuno gašenje komunikacija u Kašmiru, nakon smrti Sajeda Ali Gilanija, vođe kašmirskih separatista.

Noseći pancirne jakne i opremu za razbijanje nereda, naoružana policija i paravojne formacije patrolirali su ulicama Srinagara, glavnog grada tog regiona, naređujući stanovnicima da ostanu u zatvorenom, prenosi agencija AP.

Čelične barikade i popreko parkirana oklopna vozila blokirali su ulice i puteve u gradu, u trenutku kada zvaničnici očekuju proteste protiv Indije.

Gilani je bio najvišI vođa separatista u Kašmiru, a njegova porodica je juče potvrdila da je ovaj veteran političar preminuo nakon duže bolesti i da je proveo u kućnom pritvoru poslednjih 12 godina, nakon što je vodio nekoliko protesta protiv Indije.

Indijske vlasti su tiho sahranile Gilanija, bez prisutnih članova porodice, izjavio je njegov sin Nasem Gilani.

Kašmir je već dugo žarište sukoba između Indije i susednog Pakistana, a obe zemlje polažu pravo na region u celosti, ali vladaju samo njegovim delovima.

Napetosti su obnovljene nakon što je Nju Delhi u avgustu 2019. godine ukinuo autonomiju države DŽamu i Kašmir, i podelio je na dve teritorije pod saveznom upravom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.