U trendu

Kasni isporuka vakcina Severnoj Koreji iz Kovaks programa

SEUL – Isporuka vakcina Severnoj Koreji putem Kovaks programa, koja je trebalo da stigne krajem maja, ponovo je pomerena usled dugotrajnih konsultacija, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Iz programa Kovaks, koji obezbeđuje vakcine za siromašnije zemlje, poručili su da će obezbediti Pjongjangu blizu dva miliona doza vakcine AstraZeneka, preneo je Rojters.

Severna Koreja je trebalo u maju da primi prvu isporuku, ali su pregovori i dalje u toku, rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva koji se bavi severnokorejskim pitanjima.

„Države koje žele Kovaks pomoć moraju da održe razne konsultacije i da podnesu dokumentaciju, uključujući i vakcinacioni plan. Ali u slučaju Severne Koreje, takve konsultacije su produžene i isporuka će doći kasnije nego što je to planirano“, rekao je zvaničnik.

Severna Koreja dosad nije potvrdila nijednu kovid infekciju, iako Seul kaže da se ne može obaciti mogućnost da u Severnoj Koreji nije bilo žarišta, jer je Pjongjang trgovao sa Kinom pre nego što je zatvorio granice prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar