Katalonija bi mogla da proglasi nezavisnost u ponedeljak, šta dalje?

Katalonija bi mogla da proglasi nezavisnost u ponedeljak, javlja danas AFP pozivajući se na neimenovni izvor iz regionalne katalonske vlade.

Separatističke katalonske partije Savez „Zajedno za DA“ i radikalna levičarska stranka CUP zatražile su ranije danas od parlamenta da za ponedeljak zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo, a možda i proglasila nezavisnost ovog regiona od Španije, objavio je danas list Vanguardia.

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je sinoć za BBC da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, te da će vlada „delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje“.

Takođe je dodao da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

O tome kada će se održati sednica parlamenta o rezultatima zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije danas će na sastanku odlučiti predsedništvo parlamenta.

Na toj sednici parlament bi mogao da proglasi nezavisnost, navodi Rojters.

S obzirom da je referendum prema španskim zakonima, neustavan, proglašenje nezavisnosti neće imati nikakve pravne posledice i malo je verovatno da će biti priznat u međunarodnim okvirima.

Katalonski lider Karles Pudždemon obratiće se javnosti večeras u 21 sat, rekao je izvor iz vladine kancelarije, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.