U trendu

Katalonski lider uporedio svoju vladu sa Španskom Republikom

 Šef katalonske vlade Karles Pućdemon prisvojio je nasledje Španske Republike koju je u gradjanskom ratu uništio general Fransisko Franko i izjavio da sadašnja vladajuća partija u Madridu ima „frankističko poreklo“.

„Naša vlada predstavlja tradiciju Španske Republike, koju je vojskom uništio Franko u gradjanskom ratu“, rekao je Pućdemon u intervjuu za nemački Zidojče cajtung.

To je prvi put da je katalonski lider koji se zalaže za nezavisnost od Španije, nastupio u stranim medijima pod plaštom republikanizma, piše Frans pres.

Uprkos naporima centralne vlade da to spreče, Pućdemon želi da organizuje referendum o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji koja je, medjutim, duboko podeljena na pristalice i protivnika nezavisnosti.

Katalonija je bila medju poslednjim republikanskim uporištima u ratu koji je trajao od 1936. do 1939. Posle pada Barselone u januaru 1939. stotine hiljada Španaca su pobegle preko granice u Francusku.

Rat je završen u martu te godine, a Franko je kao diktator vladao do smrti 1975.

„Nismo zaboravili period kada je deo naše elite ubijen, a drugi oteran u izgnanstvo. Takodje znamo i korene konzervativne Narodne partije koja želi da zabrani referendum – stvorili su je frankisti“, izjavio je Pućdemon.

Narodna partija španskog premijera Marijana Rahoja je naslednica Narodne alijanse koju su posle Frankove smrti formirali pripadnici njegovog režima.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Istorijski-činjenično čovek je sasvim u pravu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike