U trendu

Katalonski parlament zahteva ukidanje monarhije u Španiji

Katalonski parlament je glasanjem doneo rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje monarhije u Španiji. Ovaj potez je premijer Španije Pedro Sančez nazivao je neprihvatljivim i zapretio sudom.

Separatistički pokreti i leva koalicija protivnika nezavisnosti „Zajedno možemo“ ujedinili su se i dali glas rezoluciji u kojoj se osuđuje „uplitanje Kralja u katalonski sukob“ i traži „ukidanje preživele i nedemokratske institucije kao što je monarhija“, prenosi NSPM.

Kralj Filip Šesti je na meti kritike u Kataloniji, posebno nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristalicama nezavisnosti u vreme krize koja je izbila prošle jeseni.

Socijalista Pedro Sančez je sve dosad oprezno manevrisao u katalonskoj krizi i nakon dolaska na vlast je uspostavio dijalog s pristalicama katalonske nezavisnosti, predloživši referendum o većoj autonomiji Katalonije i odbijajući bilo kakav referendum o njenoj nezavisnosti.

Na vlast je došao 1. juna pošto su radikalna levica, baskijski nacionalisti i katalonske pristalice nezavisnosti izglasali nepoverenje konzervativnom Marijanu Rahoju, bez čije podrške on ne može vladati.

Sančez je u četvrtak na Tviteru reagovao na glasanje katalonskog parlamenta rekavši da je „rezolucija koju je danas doneo katalonski parlament neprihvatljiva“.

„Ova vlada će preduzeti pravne mere koje su joj na raspolaganju kako bi odbranila zakon, Ustav i državne institucije“, dodao je, ne navodeći o kakvim je merama reč.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar