U trendu

Katolički Tagespost: Irinej sebe video kao advokata nacije

BON – Nemački katolički nedeljnik Tagespost pozabavio se likom i delom nedavno preminulog patrijarha SPC patrijarha Irineja uz kritičke ocene i konsataciju da je on sebe video kao advokata nacije.

Tekst koji prenosi ga Dojče vele potpisao Stefan Bajer (54), nekadašnji portparol augzburške dioceze (biskupija) i asistent ranijeg evropskog poslanika Ota fon Habzburga (CSU) .

On uz ironičnu primedbu da opaska „o pokojnicima sve najbolje“ ne pomažu mnogo da se izvrši „valjana analiza pojave partijarha Irineja“ piše da je Irinej sa mnogih strana hvaljen kao „čovek mira i ekumenizma“, ali da u „ istorijsku istinu spada da poseta Srbiji koju je priželjkivao papa Franja nije propala zbog politike, nego zbog pravoslavne crkve“. Bajer podseća da je Irinej je svojevremeno rekao da se papi ne može garantovati bezbednost u Srbiji, da mnogi tamo ne žele da ga vide i da još nije sazreo trenutak.

„To je bio i ustupak tvrdolinijašima koji u srpskom Svetom sinodu nikada nisu oslabili“, navodi se u tekstu.

Autor ovog nedeljnika piše i da se srpski patrijarh izdašno izjašnjavao o hrvatskim, ali ne i o srpskim zločinima u Drugom svetskom ratu i jugoslovenskom ratu 1991-95. ali i o tome da srpska politika i danas daleko od priznanja „faktičke nezavisnosti“ Kosova, između ostalog i zato što je „pravoslavna crkva polaganje prava na Kosovo, gde 90 odsto stanovništva čine Albanci, uzdigla na nivo dogme i moralnog imperativa“.

Dodaje se da je tokom 47 godina kao vladika, Irinej preživeo i Titovu i Miloševićevu diktaturu, uvek svestan „teološki potkrepljene odgovornosti“ za srpski narod i nasleđe, a te više nacionalne nego verske osećaje uzeo je u obzir i papa Franja tako što je na neodređeno vreme prolongirao „odavno neophodnu kanonizaciju hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.