U trendu

Kavazović: IZuBiH se ne meša u politiku, ali. . .

SARAJEVO – Poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein Kavazović kaže da se ta verska zajednica ne meša u politiku, ali tvrdi da postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, ili barem da ne budu politički suveren narod, odnosno da budu svedeni na versku manjinu na delu teritorija BiH.

Kavazović kaže da se Bošnjaci ne mogu praviti da to ne vide i ne čuju niti, kako navodi, u takvom okruženju mogu da opstanu.

Smatra da je njegova obaveza da o tome progovori i da se, kako navodi, mora uraditi više kako bi se strahovi Bošnjaka čuli i kako bi njihovi prijatelji u svetu ali i među susedima, pre svega Srbima i Hrvatima, shvatili šta oni zapravo žele.

Tvrdi da Bošnjaci imaju razloga da budu zabrinuti za budućnost BiH i vlastiti opstanak, jer im, kako kaže, danas prete ideologije koje su ranije sistemski radila na njihovoj marginalizaciji i konačnom uništenju.

„Postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, ili barem da ne budu politički suveren narod, odnosno da budu svedeni na versku manjinu na delu teritorija. Autori tog plana ne čine puno da svoje namere skriju. Oni vrebaju svoju priliku, neko veliko novo globalno preslagivanje“, rekao je Kavazović u intervjuu za tuzlanske “Ramazanske novine”.

Kavazović tokom svetog meseca Ramazana tvrdi da je reč o kontinuitetu, kako navodi, „istorijskog genocidnog projekta uništenja muslimana, a u konačnici Bošnjaka i države BiH kao političkog okvira koji ih štiti“.

„Upravo iz toga proističe potreba da se veličaju ratni zločinci i njihovi politički rezultati, da se promovišea svetosavska ideologija i donekle ustašizacija kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora”, kaže Kavazović.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je komentarišući stanje u BiH i mogućnost uspostavljanja građanske države, rekao da „toj zemlji najpje treba sapun pa onda parfem“, Kavazović je rekao da se Bošnjaci svakodnevno ponižavaju, ismevaju i dehumanizuju.

Poglavar IZuBiH smatra da je sve to deo hibridnog rata kojim se želi održati u životu ideologija zla dok se, kako navodi, „ne ukaže povoljna prilika da ta mržnja koju svakodnevno seju ne postane gorivo nekog novog sukoba”.

Zabrinut je, kaže, zbog, kako kaže, “snažne nacionalističke politike suseda u BiH i okruženju, kao i njihovih veza s nekim režimima koji ne baštine ono što se naziva evropskim vrednostima”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.