U trendu

Kazna od 13,5 godina zatvora za otmičara devojčice u Australiji

KANBERA – Australijanac Terens Keli, optužen da je oteo četvorogodišnju devojčicu Kleo Smit i 18 dana je držao zatvorenu, osuđen je danas na kaznu od 13 i po godina zatvora.

Keli (37), koji je pred sudom priznao delo za koje je optužen, oteo je devojčicu iz porodičnog šatora u udaljenom kampu severno od Perta, glavnog grada Zapadne Australije u ranim jutarnjim satima 16. oktobra 2021., zatim je odvezao 75 kilometara do svoje kuće, koja je na nekoliko minuta od mesta stanovanja otete devojčice, gde je držao Kleo zaključanu u spavaćoj sobi, prenosi Rojters.

Započela je opsežna potraga koja je trajala više od dve nedelje, a Smit je spašena 3. novembra, dok je ceo slučaj privukao veliku pažnju australijskih i svetskih medija.

Prilikom izricanja kazne sudija Džuli Vedžer je uzela u obzir Kelijevo problematično odrastanje, ali je rekla da je rizik od njegovog ponavljanja krivičnog dela visok, prema savetu psihijatrijskih stručnjaka.

„Vi predstavljate veliki rizik da ozbiljno psihički povredite bilo koju buduću žrtvu u slučaju da ponovite krivično delo“, rekla je ona, prema zapisniku suda u Pertu.

Keli će imati pravo na uslovni otpust za 11 godina i šest meseci.

Psihijatar koji je veštačio u ovom slučaju rekao je da je Keli koristio narkotike i da boluje od teškog poremećaja ličnosti koji je proistekao iz zanemarivanja u detinjstvu, što ga je navelo da stvori „svet fantazije“ sa postojanjem više zamišljene dece od strane različitih žena.
Keli je pripadnik australijske zajednice starosedelaca ili Aboridžina, koji su prema državnoj statistici ispod nacionalnog proseka u mnogim socijalno-ekonomskim kategorijama, a prema statistikama kod njih se beleži visoka stopa samoubistava, nasilja u porodici i zatvorske kazne.
Njihov životni vek je oko osam godina kraći od neautohtonih stanovnika Australije, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar