U trendu

Kenija: Jedna osoba poginula, više od 200 uhapšeno na protestima

NAJROBI – U protesima protiv vlade kenijskog predsednika Vlijama Ruta, organizovanim zbog visokih životnih troškova, jedna osoba je poginula a 200 je uhapšeno, saopštila je danas kenijska policija.

Studentkinja univerziteta Maseno u zapadnoj Keniji poginula je kada je policija otvorila vatru na demonstrante, nakon što je ostala bez suzavca i manevarskih „blank“ metaka, navodi se u policijskom izveštaju, prenosi Rojters.

Demonstranti su izašli na ulice glavnog grada Najrobija i nekoliko drugih gradova na poziv opozicionog lidera i bivšeg kenijskog premijera Raile Odinge na demonstracije, dodaje agencija.

Oni su palili vatru na ulicama i gađali policiju kamenicama, na šta je policija odgovorila ispaljivanjem suzavca i korišćenjem vodenih topova, pogodivši njime i Odingin konvoj dok se on obraćao pristalicama sa krova svog automobila.

Policija je takođe saopštila da je 24 policajaca povređeno, ali nisu ojavili podatke koliko je povređenih bilo među demonstrantima.

U saopštenju se dodaje da su e policajci suočavali sa studentima koji su zapalili put i vandalizirali lokalna preduzeća.

Odinga je kao razlog izalska na proteste naveo visoku cenu osnovnih namirnica, i optužio predsednika te zemlje Vilijama Ruta da je pomožu prevare pobedio na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, petim po redu na kojima je Odinga završio kao drugoplasirani.

Rojters navodi da je među uhapšenima na protestima bilo najmanje četvoro poslanika, uključujući lidere Odingine stranke u oba doma parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.