najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Keri: Rešeno puno pitanja sa Rusijom o Siriji,ostalo još par

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da su rešena mnoga tehnička pitanja u vezi sa dogovorom SAD i Rusije o Siriji, ali da i dalje ostaje par teških pitanja, prenosi Rojters.

„SAD su pristale da se sastanu sa ruskom stranom još jednom sutra kako bi premostili razlike oko par preostalih pitanja, rekao je Keri novinarima na marginama dvodnevnog samita G20 koji je danas počeo u istočnom kineskom gradu Hangdžou.

Rojters prenosi i da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio danas da su Rusija i SAD blizu postizanja dogovora u Siriji.

„Blizu smo dogovora… Ali umeće diplomatije zahteva vreme za primenu. Ne mogu da vam kažem kada će sporazum biti postignut i objavljen. Mislim da nema razloga za očekivanje da će pregovori propasti“, kazao je Rjabkov novinarima.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je ranije danas da SAD i Rusija rade na finalizaciji primirja u Siriji koje bi omogućilo veće isporuke humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.

Neimenovani visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je, na marginama samita G20, da bi dogovor mogao da bude objavljen već danas, prenosi Rojters.

„Još nismo postigli dogovor“, rekao je Obama novinarima nakon sastanka sa premijerkom Velike Brutanije Terezom Mej, ukazavši na to da prethodna primirja nisu dugo trajala.

Britanska agencija navodi da su se vojni zvaničnici iz SAD i Rusije, koje se nalaze na suprotnim stranama u sirijskom ratu koji traje pet godina, nedeljama sastajali kako bi utvrdili uslove dogovora.

U građanskom ratu u Siriji je ubijeno više od 250.000 i raseljeno 11 miliona ljudi, izazvavši izbegličku krizu na Bliskom Istoku i u Evropi i doprinevši usponu ekstremnih islamističkih organizacija.

Bela kuća je saopštila da će Obama i ruski predsednik Vladimir Putin verovatno imati prilike za neformalni razgovor na marginama samita G20 u Kini.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike