U trendu

Kesić: Niko neće svetski rat, ali sve liči na 1914. godinu

BEOGRAD – Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašsingtonu i politički analitičar Obrad Kesić, izjavio je danas Tanjugu da se plaši da može doći do ozbiljnog sukoba SAD i Rusije, ako NATO sa samita u Briselu ne pošalje jasnu poruku da neće intervenisati u ratu u Ukrajini.

„Iako je Stoltenberg sinoć rekao da NATO nema volju, niti planira da ratuje u Ukrajini, to mora jasno da se kaže od svih učesnika, pogotovo od strane SAD, Nemačke i Francuske. Ako bude bilo prostora za nedoumice, ukrajinska vlast će se dvoumiti oko pregovora sa Rusima, jer se oni nadaju da će se postići neki potreban nivo stradanja i užasa koji će uvući NATO u rat protiv Rusije“, smatra Kesić.

On misli da, dok god postoji ta nada kod Ukrajinaca, nema šansi da pregovori uspeju.

„Poraz Rusije jedini je garant da Ukrajina može da sačuva sebe, svoj narod i svoje nacionalne interese, ali svesni su da nemaju kapacitete za to. Jedini način je da NATO ratuje protiv Rusije, zato oni pokušavaju da uvuku NATO“, kaže Kesić.

On navodi primer poljskih MIG-ova za koji su, kaže, svi znali da neće ništa promeniti na ratištu, ali da su Ukrajinci insistirali na njima jer su znali da ako uzlete iz neke zemlje članice NATO, to bitno povećava mogućnost da NATO uđe u rat.

Zato, dodaje Kesić, lobiraju i za zonu zabrane leta, jer i to vodi u sukob NATO sa Rusijom.

On smatra da se trenutno dešava ono što se događalo na početku Prvog svetskog rata.

„Niko nije želeo da uđe u sukob sa drugom svetskom silom. Međutim, kada je to pokrenuto, nisu mogli da zaustave i ođednom se svet našao u velikom ratu katastrofalnog stradanja, iako to niko nije želeo u tom momentu“, podseća Kesić.

On kaže da političke elite na Zapadu ne shvataju da je za Ruse i Ukrajince ovo rat „biti ili ne biti“, dok su njihove priče o borbi za demokratiju apstraktne, čak i za njihove građane, koji ne podržavaju rat. „Ali prvi incident koji bi se desio, gde bi SAD i NATO imali žrtve, menja priču u potpunosti. Emocije porastu i traži se odgovor iako u podsvesti postoji mogućnost nuklearnog rata, ali se na to u tom trenutku ne misli“, smatra Kesić.

On se plaši da će Amerikanci početi da veruju u svoju propagandu, prema kojoj je ruska vojska loša i neorganizovana.

„Ako počnu da veruju da ruska vojska nema kapaciteta da bude pretnja NATO, ako se odlučuje na bazi nerealnog pogleda na situaciju, to je veoma opasno i donose se pogrešne odluke. U američkom Kongresu mnogi priželjkuju incident da bi NATO ušao u rat“, kaže Kesić.

Šef Predstavništva RS u Vašsingtonu smatra da je glavni cilj samita NATO da pokažu da su sačuvali jedinstvo, da jedinstveno donose odluke i da su odlučni da se suprotstave Rusima ne samo za rat u Ukrajini, nego i u ekonomskom zatvaranju Rusije.

„Videćemo koliko će biti jedinstveni u sprovođenju sankcija, jer Nemačka već odstupa od sankcija koje su preduzele SAD, Kanada i Engleska. Kada je Nemačka u pitanju, nerealno je očekivati da će sama sebe osakatiti na taj način“, objašnjava Kesić.

Što se tiče novog raspoređivanje NATO snaga u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, on naglašava da te snage simbolične i da predstavljaju ohrabrivanje i pokušaj da se sačuva jedinstvo.

„To je poruka NATO da će braniti teritorije svojih članica. To je poruka NATO tim zemljama – evo preduzimamo nešto, ne sedimo skrštenih ruku i spremni smo odlučno da reagujemo“, navodi Kesić.

Na pitanje šta Srbija može očekivati u narednom periodu, Kesić odgovara da kratkoročno možemo očekivati veliki pritisak da sledimo evropsku i američku politiku.

„Međutim, srednjoročno, kako se bude raspadao taj jedinstven stav imaćemo malo više prostora, a dugoročno će zavistiti od toga kako se završi ovaj rat. Ako Putin bude pobednik, onda ćemo imati potpuno drugačiji poredak, gde se stvara mnogo više prostora za neutralne zemlje poput Srbije, koje imaju dobre odnose i sa istokom i sa zapadom“, zaključuje Kesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.