U trendu

Kešo: Konaković odlučio da suverenitet BiH isporučuje susedima

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića osudila je odlazak ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Kovačevića u Zagreb i zamera mu da je odlučio da suverenitet BiH isporuči susedima.

Konaković je na konferenciji za novinare juče najavio da će nakon Hrvatske posetiti Crnu Goru i Srbiju, gde će razgovarati sa rukovodstvima dveju zemalja.

Iz SDA smatraju skandaloznom najavu Konakovića da će u junu ove godine biti održana zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske na kojoj će se razmatrati pitanje reforme Ustava i Izbornog zakona BiH“.

Poslanik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo saopštio je da o izmenama Ustava i Izbornog zakona BiH mogu odlučivati isključivo nadležne institucije države BiH, a ne institucije Hrvatske ili bilo koje druge države, prenela je Fena.

Kešo kaže da Konaković može u svojstvu predsednika političke stranke da, kakko navodi, pristane na vazalski odnos i podređivati interese BiH interesima susednih država ili onih lobija koji su mu omogućili dolazak na vlast jer će za takve poteze polagati račune građanima.

„Međutim, Konaković nema pravo i neće moći u svojstvu ministra spoljnih poslova i člana Saveta ministara BiH da isporučuje suverenitet Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, a samim tim ni razmatranje i odlučivanje o sudbonosnim pitanjima poput reforme Ustava i Izbornog zakona“, naveo je Kešo.

On kaže da Konaković, inače, bivši član SDA, sada predsednik stranke Naroda i pravde može svoju zahvalnost onima koji su ga doveli na vlast da iskazuje na različite načine, ali da neće svoju ministarsku fotelju plaćati trgovinom interesima države BiH, predajom suvereniteta susednim državama i pristajanjem u ime državnih institucija na sve ustupke koje mu zatraže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.