U trendu

Kijev: 10 i 9 godina zatvora za dvojicu zarobljenih ruskih vojnika

KIJEV – Ukrajinski sud pritvorio je dvojicu zarobljenih pripadnika ruskih snaga optuženih za učešće u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila danas ukrajinska služba bezbednosti SBU.

SBU je u saopštenju navela da je jedan od vojnika osuđen na 10 godina zatvora, a drugi na devet godina zatvora, prenosi Rojters.

Nije navedeno kako su se izjasnili i kada su osuđeni, ali se navodi da su se obojica borili u istočnoj Ukrajini i da su zarobljeni prošle godine.

„Kao rezultat istražnih radnji prikupljeni su nesporni dokazi o krivici još dvojice militanata koji su se pridružili redovima okupacionih grupa zemlje agresora na početku invazije. Obojica su aktivno učestvovali u granatiranju ukrajinskih gradova na Istočnom frontu“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Rojters, jedan od zarobljenika počeo je da se bori za separatiste koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini 2014. i da se borio za rusku vojsku u oblasti Bahmut u istočnoj Ukrajini prošle godine, dok je drugi bio zadužen za ruske trupe koje su granatirale istočne gradove Sijerodonjeck i Lisičansk u istočnoj Ukrajini i zarobljen je zajedno sa određenim brojem svojih potčinjenih.

„Oni su proglašeni krivim po zakonima o zadiranju u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine, kao i za učešće u paravojnim ili oružanim formacijama koje nisu predviđene zakonom“, dodaje se u saopštenju SBU.

Moskva je negirala da ruske snage namerno gađaju civile, iako su civilna područja više puta bila pod vatrom od ruske invazije pre godinu dana, a gradovi širom Ukrajine su teško oštećeni ili uništeni, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.