U trendu

Kijev: Bakljada za nacionalistu Stepana Banderu

KIJEV – Nekoliko stotina ljudi sa zastavama Ukrajinske stranke Svoboda, kao i niza drugih nacionalističkih organizacija okupilo se večeras u Kijevu povodom 113. godišnjice rođenja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere.

Oni su se okupili u parku Ševčenko u centralnom delu grada noseći zapaljene baklje i slike Bandere i zastave Ukrajine, prenosi Ria novosti.

Bandera je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i jedan od glavnih pokretača stvaranja njenog vojnog krila, Ukrajinske ustaničke armije (UPA), čiji je cilj bio proglašenje borbe za nezavisnost Ukrajine.

Ukrajinska ustanička armija formirana je oktobra 1942. godine i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

U maju 2015. tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je OUN-UPA status „borca za nezavisnost“ Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne beneficije.

Moskva je osudila tu odluku, a heroizaciju UPA kritikuju i mnogi ratni veterani i političari koji optužuju Banderu za saradnju sa nacistima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar