U trendu

Kijev i Varšava jačaju savez s Londonom koji predlaže 'alternativnu evropsku zajednicu'

Kijev i Varšava su se složili da ojačaju trojni savez sa Londonom, ali i da rade sa SAD, EU i NATO na suprotstavljanju zajedničkim pretnjama, navodi se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj danas tokom medjuvladinih konsultacija premijera Ukrajine i Poljske Denisa Šmihala i Mateuša Moravjeckog.

Dve strane su konstatovale značaj daljeg usmeravanja napora vlada Ukrajine i Poljske na jačanje strateškog partnerstva i za okončanje ruske agresije, navodi se u dokumentu na sajtu ukrajinske vlade.

Dokument navodi važnost nastavka zajedničkih napora strana sa partnerima, medju kojima su SAD, Velika Britanija i zemlje članice EU i NATO-a sa ciljem suprotstavljanja pretnjama po bezbednost regiona.

Poljska je ponovo potvrdila svoju snažnu podršku članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u.

Medjutim na konsultacijama je konstatovan i zajednički interes Kijeva i Varšave za razvoj saradnje u okviru regionalnih formata i inicijativa, medju kojima su Lublinski trougao i Poljsko-ukrajinsko-britanski format.

Šmigal i Moravjecki saopštili su u februaru, posle razgovora sa britanskim premijeroom Borisom Džonsonom u Kijevu, da rade s Velikom Britanijom na jačanju trostrane saradnje u suočavanju s pretnjom Rusije, preneo je Dojče Vele.

„Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti moći zvanično da pokrenemo novi regionalni format saradnje Ukrajina-Poljska-Velika Britanija. Trebalo bi da potpišemo trojni dokument o saradnji na jačanju regionalne bezbednosti“, rekao je tom prilikom Šmigal.

Džonson je u aprilu predložio predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da stvori ekonomski i vojni savez protiv Rusije, koji će biti alternativa Evropskoj uniji, objavio je u četvrtak najveći italijanski list Korijere dela sera (Corriere Della Sera).

Zbog nejasnog stava nekih zemalja o gućnosti za prijem Ukrajine u EU, Džonson pokušava da Briselu odgovori predlaganjem novog sistema političkih, ekonomskih i vojnih saveza.

Predloženi model „alternativne evropske zajednice“ uključuje Veliku Britaniju kao lidera te organizacije i zemlje kao što su Ukrajina, Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija, a  u kasnijoj fazi možda i Turska.

„Britanski premijer smatra da bi u savez trebalo da budu uključene zemlje ujedinjene nepoverenjem prema Briselu i reakcijom Nemačke na vojnu agresiju Rusije“, navodi list.

Kijev do sada nije zauzimao stav o britanskoj inicijativi, a Zelenski čeka samit EU 23. juna, kada će lideri tog bloka odlučivati da li Ukrajina dobija status kandidata za formalan početak pregovora o pristupanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.