U trendu

Kijev: Imenovan direktor novoosnovane nacionalne antikorupcijske službe

KIJEV – Nakon višemesečnog procesa uspostavljanja antikorupcijskih instrumenata u Ukrajini koji se odvijao pod budnim nadzorom zapadnih saveznika i razmatranja zahteva zvaničnog Kijeva da mu se pošalje dodatna pomoć za borbu protiv ruske invazije, ukrajinske vlasti danas su imenovale direktora novoosnovane nacionalne antikorupcijske službe i novi tim antikorupcijskih istražitelja.

Evropska unija je borbu protiv korupcije postavila zvaničnom Kijevu kao prioritet u toku procesa približavanja EU, prenosi Rojters.

Dosadašnji načelnik državne inspekcijske službe za arhiitekturu i urbanizam Semen Krivonos, postavljen je za direktora novoosnovanog Nacionalnog antikorupcijskog biroa (NABU) sa sedmnogodišnjim mandatom.

U svojoj video izjavi, Krivonos je rekao da će kreirati uslove da se ukrajinski zvaničnici „boje Boga, naroda Ukrajine i NABU“.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal izabrao je Krivonosa iz grupe trojice najboljih kandidata.

„Naš tim je posvećen principu nulte tolerancije prema korupciji i biće podrška institucijama uključenim u borbu protiv korupcije“, izjavio je Šmihal na vanrednoj sednici ukrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, imenovanje Krivonosa zadovoljilo je preporuke koje je postavila Evropska komisija pre nastavka pregovora o članstvu Ukrajine u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.