U trendu

Kijev pozvao šefa UN da od Moskve zatraži evakuaciju Marijupolja

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas šefa Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša da izvrši pritisak na Rusiju kako bi bili otvoreni humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Marijupolja, grada pod opsadom ruske vojske.

Dmitro Kuleba je u intervjuu za novinsku agenciju AP rekao da je zabrinut da bi Gutereš posetom Moskvi pre Kijeva mogao da upadne u „zamku“ Kremlja.

Gutereš se danas u Ankari sastao sa Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Turske koju UN smatraju vrednim domaćinom humanitarnih razgovora Ukrajine i Rusije.

Šef UN sutra će krenuti u Moskvu na sastanak s predsednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak će se u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i Kulebom.

Kuleba je istakao da Gutereš primarno treba da se fokusira na evakuaciju Marijupolja.

„To je zaista nešto za šta su UN sposobne. I ukoliko se pokaže politička volja, karakter i integritet, nadam se da ćemo moći da krenemo korak napred“, dodao je ministar.

Prema procenama, oko 100.000 ljudi zarobljeno je u Marijupolju koji je pod opsadom ruske vojske. Ukrajinska vojska otpor pruža iz svog poslednjeg uporišta, čeličane Azovstalj u kojoj se osim vojnika od ruskih napada kriju i civili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.