U trendu

Kijev: Priprema za samit Normandijske četvorke 2. septembra

KIJEV – Kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštio je danas da će 2. septembra biti održan sastanak visokih saradnika lidera Normandijske četvorke (Rusije, Nemačke Francuske i Ukrajine) o krizi u Ukrajini.

Kako javlja TAS S, dogovor o tome postignut je u telefonskom razgovoru Zelenskog i nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Predsednik Ukrajine zatražzio je hitan sastanak lidera Normandijske četvorke na kome bi se razgovaralo o mirovnom procesu i odredili dalji koraci za rešavanje sukoba. Sa svoje strane, Angela Merkel izrazila je podršku ukrajinskim naporima za postizanje mira u Donbasu, i složila se da u najskorije vreme mora da se održi sastanak na visokom nivou. Oni su se složili da se pripremni sastanak održi 2. septembra“, kaže se u saopštenju iz kabineta Zelenskog.

U razgovoru s Merkelovom Zelenski je rekao da Ukrajina „nastavlja da se pridržava svojih obaveza u vezi s mirnim rešenje u Donbasu, uz korišćenje političkih i diplomatskih sredstava“.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije, na konferenciji za medije posle samita G7 u Bijaricu, predložio je da se u septembru održi samit Normandijske četvorke o ukrajinskoj krizi.

Poslednji samit Normandijske četvorke, koja je formirana 2014, održan je 2016. u Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar