U trendu

Kijev: Rusija mora da garantuje bezbednost pomorskih ruta

KIJEV – Rusija mora da garantuje bezbednost komercijalnih konvoja i morskih luka za izvoz žitarica, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

„Kao prvi korak, Rusija mora da povuče svoje snage iz ukrajinskog pomorskog područja i obezbedi bezbednosne garancije za luke i komercijalne konvoje“, napisao je Nikolenko na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Prema rečima Nikolenka, Ukrajina zajedno sa svojim partnerima pokušava da oformi međunarodnu misiju pod okriljem UN koja bi preuzela odgovornost da obezbedi funkcionisanje pomorskih izvoznih ruta za ukrajinsku poljoprivrednu robu.

„Oko 22 miliona tona žitarica je zarobljeno u lukama i ne može da se isporuči potrošačima, pre svega, u Africi i Aziji. Alternativni kopneni putevi neće u potpunosti rešiti to pitanje zbog njihovog malog kapaciteta“, naveo je Nikolenko i dodao da je Ukrajina ostala posvećena traženju načina da deblokira rute koje prolaze kroz Crno i Azovsko more kako bi sprečila globalnu prehrambenu krizu, prenosi TAS S.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da će ruska mornarica omogućiti bezbedan prolaz za brodove koji prevoze ukrajinsko žito, ako se Kijev pozabavi čišćenjem priobalnih voda od mina, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.