U trendu

Kijev: Ukrajinci odali poštu majoru poginulom u borbama u Bahmutu

KIJEV – U Kijevu je danas na Trgu nezavisnosti odata pošta majoru Olehu Jurčenku (45) koji je poginuo boreći se protiv ruskih snaga u Bahmutu, strateškom gradu za ukrajinske snage koji je pod opsadom na istočnom frontu.

Služba na otvorenom pored kovčega majora Jurčenka ubijenog u Bahmutu 2. januara održana je u prisustvu vojnika, članova njegove porodice i drugih građana, prenosi AP.

Saborci poginulog majora su nosili kovčeg dok su okupljeni klečali na zemlji.

Tokom pogrebne ceremonije na kojoj je prisustvovalo oko 200 ljudi, svirala je truba, a potom je pravoslavni sveštenik održao opelo uz muški vokalni kvartet koji je pevao duhovne pesme.

Jurčenko ili Srećni kako su ga zvali, dobrovoljno se prijavio u vojnu službu nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Jurčenko je bio poznat kao ukrajinski patriota jer je učestvovao u prodemokratskim demonstracijama 2004-2005. godine, a potom i 2014. godine kada je sa mesta predsednika svrgnut Viktor Janukovič.

Kijevski Trg nezavisnosti bio je centralno mesto za demonstracije i zato je i izabran za Jurčenkovu posmrtnu ceremoniju.

„Ovo je veoma težak gubitak, jer umiru najbolji ljudi u Ukrajini. Šteta je velika i ma koliko neprijatelja da je pobijeno, žao nam je zbog smrti osobe kakva je bio Jurčenko“, rekao je u svom oproštajnom govoru ukrajinski vojnik Jurij Žukovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.