U trendu

Kim: Izviđacki satelit da pruzi informacije o akcijama SAD

SEUL – Lider Severne Koreje Kim DŽong Un izjavio je da razvoj izviđačkog satelita na zemlji treba da pruži informacije u realnom vremenu o vojnim akcijama SAD i njihovih saveznika, izvestili su severnokorejski državni mediji.

Kako prenosi agencija Rojters, Kim je to rekao tokom obilaska severnokorejske Državne uprave za razvoj vazduhoplovstva (NADA).

Severna Koreja saopštila je ranije ove nedelje da je sprovela „još jedno važno“ testiranje izviđačkih satelitskih sistema, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejska Državna uprava za razvoj vazduhoplovstva (NADA) i Akademija odbrambenih nauka izveli su lansiranje „u skladu sa planom razvoja izviđačkog satelita“, izvestila je KCNA.

Kao i kod poslednjeg testa 27. februara, KCNA nije precizirala tip rakete korišćene u lansiranju, a Rojters navodi da je to bilo drugo lansiranje balističke rakete za nedelju dana zbog testiranja satelitske opreme, i deveto lansiranje takve rakete ove godine.

Ovaj potez je izazvao osudu vlada u SAD, Južnoj Koreji i Japanu, koje strahuju da se Pjongjang priprema da izvrši veliko testiranje naoružanja u narednim mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.