U trendu

Kim nadgledao lansiranje krstarećih raketa dugog dometa

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je lansiranje dve strateške krstareće rakete dugog dometa, koje je nazvao „testom potvrde pouzdanosti i funkcionalnosti nuklearnog oružja raspoređenog u vojne jedinice“, prenosi Rojters.

Probno gađanje obavljeno je u sredu i imalo je za cilj „povećavanje borbene efikasnosti i moći“ krstarećih raketa raspoređenih u Korejsku narodnu armiju „za operaciju taktičkih nuklearnih bombi“, saopštila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Ističući da je probno lansiranje još jedno jasno upozorenje „neprijateljima“, Kim Džong Un je rekao da zemlja „treba da nastavi da širi operativnu sferu nuklearnih strateških oružanih snaga kako bi odlučno odvratila bilo kakvu ratnu krizu u bilo kom trenutku i potpuno preuzela inicijativa u njoj “, navodi KCNA.

Mediji u Pjongjangu su u ponedeljak saopštili da je vojska izvodila nuklearne taktičke vežbe usmerene na Južnu Koreju u protekle dve nedelje, u znak protesta zbog nedavnih zajedničkih manevara južnokorejskih i američkih snaga u kojima je učestvovao i nosač aviona SAD, navodi Rojters.

KCNA je izvestila da su dve rakete koje su probno ispaljene u sredu letele 10,234 sekunde i „jasno pogodile metu udaljenu 2.000 km “.

Portparol američkog Stejt departmenta odbio je da komentariše lansiranja i saopštio da Vašington ostaje fokusiran na blisku koordinaciju sa saveznicima i partnerima u rešavanju pretnji koje predstavlja Severna Koreja.

Severnokorejske krstareće rakete obično izazivaju manje interesovanja od balističkih raketa jer nisu eksplicitno zabranjene prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.